De katholieke kerk
Door de vruchtbare grond was Zuid-Limburg altijd al een aantrekkelijk leefgebied. De strategische ligging zorgde ervoor dat ook de grootmachten uit de Middeleeuwen veel interesse hadden in dit gebied. Hierdoor is er eeuwenlang af en aan gestreden om heerschappij over deze regio. Na de Romeinen is Zuid-Limburg ingenomen door Spanjaarden, Duitsers, Oostenrijkers, Fransen en uiteindelijk de Hollanders. Sporen uit de Middeleeuwen zijn vooral te vinden in forten, kastelen en kerken.
Zuid-Limburg heeft een lange tijd deel uitgemaakt van het Heilige Romeinse Rijk. Het Rooms-katholicisme is tot op de dag van vandaag de meest prominente religie. Dit is de zien in de vele Roomse bouwwerken, zoals kerken, basilieken en abdijen. Vele van deze bijzondere bouwwerken zijn bewaard gebleven en geven een kijkje in het Middeleeuwse leven in Zuid-Limburg. De pracht en praal in dit cultureel erfgoed laat je misschien denken dat de mensen genoten van welvaart, maar de vele oorlogen en politieke instabiliteit deden de regio geen goed
Donkere tijden
Ook in Zuid-Limburg waren de Middeleeuwen donkere tijden. Voor bescherming tegen roversbendes, bokkenrijders of ander geweld, zocht je bescherming bij een leenheer. Zo mocht je binnen de stadsmuren wonen in ruil voor je diensten. Een boer leverde dan bijvoorbeeld graan aan de heer in ruil voor bescherming. Verspreid over Zuid-Limburg zijn nog resten van Middeleeuwse stadsmuren te bewonderen, zoals in Maastricht en Valkenburg. Ook de kastelen van graven en hertogen die over dit gebied geheerst hebben, zijn te bezichtigen, te bezoeken en in sommige kastelen kun je zelfs dineren of overnachten.