Vrijdag
Achter me hoor ik het spatten van een eenzame watermolen. Het rustige dorpje Epen glooit langzaam over in weidse landschappen, vol met vee en schapen. Recht voor me duiken vakwerkhuisjes op als witte margrieten op het groene platteland. Het is augustus, maar uit de bewolkte lucht valt af en toe wat motregen. Links en rechts staan tientallen koeien in het hoge gras. De lucht geparfumeerd met de aardse geur van de regen die op de stoffige paden valt. De koeien lijken geen last te hebben van de natte onderbrekingen en zetten rustig hun activiteiten voort als we voorbij lopen. Waarom zouden ze ook iets anders doen met zo'n vredig landschap om hen heen?
En het duurt niet lang voordat we langs de eerste wijngaard van het weekend komen. De komende dagen lopen Kristof en ik over paden die een belangrijk onderdeel vormen van de wijngeschiedenis van Zuid-Nederland. Wijn werd geïntroduceerd door de Romeinen in deze regio. Een belangrijke Romeinse weg verbond Keulen en Heerlen en ligt aan de oorsprong van de productie van dit godendrankje in Zuid-Limburg. Eeuwen later beval Napoleon echter alle wijngaarden te vernietigen. Wijn werd immers als een essentieel onderdeel van de Franse identiteit beschouwd en mocht niet buiten de Franse grenzen worden geproduceerd. Het is pas vrij recent dat de regio haar rijke wijngeschiedenis opnieuw is beginnen te omarmen.
De stoffige Romeinse wegen uit lang vervlogen tijden hebben nu plaatsgemaakt voor prachtige wandelpaden in het hele gebied. Het landschap is gemarmerd met kleine idyllische kreekjes die kronkelende bemoste paden hebben vormgegeven die ons terugvoeren naar het dorp Epen. De schaduwen van de ondergaande zon worden al langer tegen de tijd dat we de herberg ‘De Smidse’ bereiken aan het eind van onze namiddagwandeling. De wind waait door het hoge gras van aangrenzende velden, de voorbode van een nieuwe, kleine lading regendruppels. De ideale begeleiding richting deze gezellige herberg. Zoete aroma's van liefdevol bereide regionale gerechten komen me tegemoet bij het binnenkomen van de herberg. Geuren die me onmiddellijk terugvoeren naar de tijd toen ik mijn zomervakanties doorbracht bij m’n oma. Als bezoeken aan het huis van je oma als kind zoals de mijne waren, dan gaf haar huis je de indruk van een merkwaardige cocktail van intense achtergronden op het behangpapier, eclectische porseleincollecties. Kortom het tegenovergestelde van waar minimalisme voor staat. Die vrouw wist duidelijk waar ze mee bezig was: het ‘oma-chique’ interieur van De Smidse is immers de perfecte plek om te ontspannen na een wandeling door de natuur. Het eten is tegelijk eenvoudig en zo geweldig lekker dat elk gerecht - bij ons was het een stoofpotje van zuurvlees en een schotel van lokale kazen en spek - aanvoelt als een reis langs heerlijke herinneringen uit het verleden. Mijn oma zou het zonder enige twijfel goedkeuren: ik beeld me haar bemoedigend en goedkeurend knikken in en laat het eten me smaken.
Waar te verblijven: verblijf in een van de zeven kamers van Wijndomein Holset. De kamers hebben prachtige namen zoals ‘oester’ en stralen rust en sereniteit uit. Op zwoele zomerochtend kunt u ontspannen op het prachtige terras om te genieten van een speciaal voor u gemaakt ontbijt, origineel opgediend in een authentiek wijnkistje. Je kunt een rondleiding en proeverij regelen voor € 15 per persoon.
Waar te eten: De Smidse is een gezellige herberg met een menu vol met heerlijke lokale producten. Het eclectische decor brengt u terug naar de dagen van toen. De locatie is ideaal gelegen, vlakbij verschillende wandelpaden in en rondom Epen.
Beste wandelpad: we hebben twee wandelingen gecombineerd - deze en deze - waardoor het één wandelpad is langs schattig dorp, vakwerkhuizen en watermolens. Bekijk hier de volledige lijst met wandelingen in Epen.