De stad onder de stad:
Heerlen ontwikkelt Romeins Kwartier

Heerlen heeft een zeer rijk Romeins verleden. Dat zien we al terug in de schatten in De Vondst en in het Romeins museum, maar hoe bizar is het om te weten dat er gewoon een hele stad onder deze stad verscholen ligt? Dat het huidige Tempsplein ooit dé poort was naar Romeins Heerlen: Coriovallum? Het Romeins Kwartier is een belevingsconcept om die Heerlense historie via een wandeling weer aan het licht te brengen.

Bekijk de vlog!

Voor een euro haalde ik de ‘BooQi’ op in de Visit Zuid-Limburg shop: een klein, uitvouwbaar informatieboekje met stadskaart. Op 11 juli werd de voettocht pas officieel gelanceerd. Als wandelaarster en Heerlenfan moest ik die natuurlijk lopen, samen met Visit Zuid-Limburg collega Chiara Willekens. De wandeltocht an sich is maar kort: nog geen 3 kilometer. Hij neemt ons mee langs de historische hoogtepunten op een speelse manier. Vindplaatsen, kunstwerken, opgravingen en belangrijke gebouwen.

Tussen kunst en lunch

Beginpunt is het Romeinse kunstwerk in het Aambos. Deze replica staat in meerdere Romeins-historische steden, blijkbaar. Wist ik niet! Leuk. Na een ‘Romeinse’ lunch bij De Twee Gezusters (denk aan: Romeinse kruiden in de gehaktballetjes of een Romeins soepje), lopen we naar De Vondst, het archeologische ‘museum’ van Heerlen. Bij het Tempsplein ontmoeten we wethouder Jordy Clemens die ons vertelt over de recente opgravingen onder dit plein. Cool! Nieuwe oude stenen. Via het Romeins museum eindigen we in het centrum onder de Romeinse mural op de Quatro Bioscoop. Hoezo moderne historie?

Zelf opgravingen doen in Heerlen?
Vanaf 13 juli wordt er archeologisch onderzoek gedaan in het kader van het Mijnwatertracé. Bezoekers kunnen dan meehelpen met het onderzoek tijdens veldwerk! Dat gebeurt op de archeohotspot, bij het Thermenmuseum op dinsdag en donderdag van 10:00 – 16:00 uur. Als je wil meedoen, kun je je aanmelden via
info@devondst.nl.

Ons verleden is meer dan ooit ons heden. Enjoy!

Liefs, Jenneke