Limburgse Knien in 't Zoer op een bord.

Kerstrecept
Konijn op Limburgse wijze

Knien in 't zoer

Op menige kersttafel komt deze regionale klassieker te staan, ‘knien in ‘t zoer’. Konijn in het zuur is een zoetzure stoofpot die in Zuid-Limburg traditioneel rond de feestdagen wordt gegeten. Het behoeft wat voorbereiding, want de konijnenbouten ‘zwemmen’ eerst een nachtje in een kruidige marinade. Daar is iedereen het over eens, maar vanaf dit punt lijkt elke familie wel haar eigen recept te hebben... Ken je niemand van wie je het geheime familierecept kan lospeuteren? Ga dan aan de slag met het recept hieronder!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 konijnenbouten

Voor de marinade

  • 4 kleine uien, grof gesneden
  • 4 laurierbladeren
  • 5 kruidnagels
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 750 ml azijn
  • 250 ml water

Voor de bereiding

  • 600 gr peperkoek
  • 4 flinke el appelstroop
  • Roomboter om in te bakken
  • Peper en zout

Hoe maak je 'Knien in 't zoer'?

Leg de konijnenbouten in een schaal om te marineren. Voeg alle ingrediënten voor de marinade hieraan toe en zorg dat de konijnenbouten helemaal onderstaan. Laat dit een hele nacht zo staan.

Haal de konijnenbouten er weer uit, maar bewaar de marinade! Dep de bouten af met keukenpapier en bak ze in een stoofpan aan beide kanten bruin in de roomboter. Voeg dan het vocht weer toe, samen met de stroop en laat het geheel zo’n 3 uur zachtjes sudderen totdat het vlees mals is.

Haal de bouten er dan uit en zeef de marinade. Verkruimel de peperkoek erdoor om de saus dikker te maken en breng verder op smaak met peper en zout. Serveer de konijnenbouten met de saus en traditioneel met friet en appelmoes!

Een vrouw die bladert door een kookboek

Haal nog meer Limburg in huis

In de Visit Zuid-Limburg Shops koop je kookboeken en streekproducten om typisch Limburgse gerechten mee te maken. Ook leuk om als kerstcadeau te geven! Hier vind je onze shops.

Ook lekker om thuis te maken!

Een potje met zuurvlees, geserveerd met broccoli, boontjes en garnering

Limburgs Zoervleisj

Limburgs Zoervleisj, of zuurvlees, is geliefd bij velen. Het malse vlees in de typische zoetzure saus is met recht een klassiek Limburgs streekgerecht.

 

Varkenslende ingepakt in een bladerdeeg omhulsel met bier saus en garnering

Livar lende op Limburgse wijze

Proef het malse Limburgse Livar vlees in een zoete saus van Brand Bier

 

Dichte Limburgse appelvlaai op een rooster in de oven

Appelvlaai

Smullen van echte verse Limburgse appelvlaai!