Een dienblad vol nonnevotten

Recept voor lekkere Limburgse nonnevotten

Een Limburgse lekkernij

Deze heerlijke Limburgse lekkernij is te herkennen aan de vorm van een strik. Het is heerlijk zoet en wordt vooral gegeten rondom de carnaval. Wil je deze lekkere nonnevotten ook eens zelf maken? Dat lukt je zeker met dit recept!

Ingrediënten:

  • 2 dl melk
  • 35 gr bakkersgist
  • 400 gr bloem
  • 50 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 30 gr suiker
  • Beetje zout
  • Frituurvet bestaande uit 1/3 varkensvet (reuzel) en 2/3 olie

Afwerking:

  • Suiker
  • Gemalen kaneel

Zo maak je nonnevotten

Maak de melk lauwwarm. Maak de gist aan met een beetje van de melk tot een papje. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet daarin de aangemaakte gist, de zachte boter, de suiker en de melk. Strooi het zout langs de buitenkant van de bloem. Kneed hier een heel soepel deeg van. Het deeg moet niet kleven en loslaten van de wand van de kom. Voeg wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.

Neem van het deeg stukjes van 50 tot 60 gram. Strooi wat bloem op een plank en rol met twee handen het deegstukje uit tot een streng van ongeveer 30 cm lengte. Leg de uiteinden van de streng in een knoop, trek deze niet aan.

Leg de nonnevotten op een ingebloemde houten plank te rijzen, afgedekt met een doek, tot ze dik gezwollen zijn.

Maak het vet warm tot het dampt. Laat het gebak voorzichtig in het hete vet glijden. Bak de nonnevot aan beide zijden bruin. Haal ze uit het vet en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Meng suiker met een beetje gemalen kaneel. Draai daar de hete nonnevot aan beide zijden door.

Eet de nonnevotten bij voorkeur vers als ze net afgekoeld zijn.

Een vrouw die bladert door een kookboek

Haal nog meer Limburg in huis

In de Visit Zuid-Limburg Shops koop je kookboeken en streekproducten om typisch Limburgse gerechten mee te maken. Hier vind je onze shops!

 

Ook lekker om thuis te maken!

Een bord met een potje zuurvlees, geserveerd met brood en garnering

Limburgse Zuurvlees

Maak het traditionele en smakelijke Limburgs zuurvlees in je eigen keuken!

 

Varkenslende ingepakt in een bladerdeeg omhulsel met bier saus en garnering

Livar lende op Limburgse wijze

Proef het malse Limburgse Livar vlees in een zoete saus van Brand Bier

 

 

Dichte Limburgse appelvlaai op een rooster in de oven

Appelvlaai

Smullen van echte verse Limburgse appelvlaai!