De helende handen van Pater Karel
Pater Karel leefde van 1821 tot 1893. Hij begon zijn leven in het Zuid-Limburgse Munstergeleen, vlakbij Sittard, en vervolgde zijn weg via België, Engeland en Ierland. De pater sprak slecht Engels en kon daarom niet preken. Met zijn luisterend oor en zijn helende krachten nam hij de zorgen van veel Ieren weg. Deze gewone Limburgse jongen was een baken van hoop en troost voor honderden mensen. Dat is hij trouwens nog steeds: mensen over de hele wereld vereren Pater Karel. Tot op heden herdenken we deze wonderdoener, wiens roots in ons eigen Zuid-Limburg lagen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de Pater Karel Kapel om een kaarsje op te steken.
Leeuw Azor in de Sint Michielskerk
Wanneer je de Sint Michielskerk betreedt, zie je rechts van de ingang een stenen leeuwtje, dat ons herinnert aan een bijzondere gebeurtenis in 1938. Tijdens een bomvolle hoogmis op Sint-Rosazondag ontsnapten twee leeuwen uit een circus op de Sittardse markt. Een ervan, Azor, liep de overvolle kerk binnen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij ging lekker aan de voet van het altaar liggen en stribbelde niet tegen toen hij werd weggevoerd. Daarmee verdiende hij een mooi plekje in de Sint Michielskerk.
Sint Gerlachus
Sint Gerlachus van Houthem is een van de bekendste Nederlandse heilige kluizenaars. Hij was van adellijke afkomst en leidde een losbandig leven, maar kwam tot inkeer toen zijn vrouw overleed. Hij ging op bedevaart, besloot om kluizenaar te worden en nam intrek in een holle eik. Door een valstrik werd zijn eik omgehakt, maar al het voedsel dat hij ter compensatie kreeg, schonk hij aan de armen. Volgens de legende bracht Sint Servatius hem de laatste communie en veranderde het water van de Gerlachusbron, nabij zijn woonplaats, meerdere keren in wijn. St. Gerlach – nu Chateau St. Gerlach en de Sint Gerlachuskerk – dient al eeuwen als bedevaartsoord. Nog steeds vinden mensen heil in Sint Gerlachus: velen scheppen zand van onder zijn praalgraf.
Tussen bloed en brand
In de Basiliek van het Heilige Sacrament te Meerssen zouden zich twee wonderen hebben afgespeeld. In 1222 vloeiden er water en bloed uit de hostie tijdens het breken ervan – dit Bloedwonder is het oudste mirakel van Nederland. Ruim 200 jaar later redde een boer uit Raar, een hoger gelegen gehucht, de monstrans uit de kerk tijdens een brand. Bij terugkeer op zijn akker, was deze helemaal omgeploegd: dat moest wel het werk van engelen zijn. Ter nagedachtenis van dit Brandwonder trekt er nog steeds tweejaarlijks een grote processie vanuit de Basiliek naar Raar. Leer meer over de twee wonderen in de basiliek en andere bijzondere verhalen en bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.