Bezin in Zuid-Limburg

Rijk aan cultuur en religie

Een groot deel van de geschiedenis van Zuid-Limburg is, zoals op veel plekken, bepaald door religie. Anders dan in het grote protestantse deel van Nederland gaf het katholieke geloof deze regio vorm. Ga op religieuze ontdekkingsreis door de regio, duik dieper in de cultuur en tradities met een religieuze oorsprong en neem de ruimte om te onthaasten.

Dompel je onder in religieus Zuid-Limburg

Twee wandelaars in mistig landelijk gebied

Pelgrimeren in Zuid-Limburg

Voor een pelgrimstocht hoef je Nederland niet te verlaten, ga eropuit in Zuid-Limburg.

Basiliek Meerssen met het torentje midden op het gebouw

Kerken, kloosters en kapellen

Zuid-Limburg herbergt veel kerken, kapellen en kloosters – onmisbaar tijdens een bezoek aan de regio.

De processie in Eys

Zuid-Limburgse cultuur

Veel Limburgse cultuur, waaronder carnaval, komt voort uit religieuze tradities.

Binnenkort te doen

Ontdek alle evenementen, exposities en excursies rondom religie en cultuur in Zuid-Limburg.

Bestel in onze webshop

Rondje Clemensdomein

Bezin en onthaast in Oud-Merkelbeek. Laat je inspireren op deze korte wandelroute van 2,8 kilometer.

Route vol verwondering

Een fietsroute door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei die je laat verwonderen over de schitterende natuur, vergezichten, het RivierPark Maasvallei, het Geleenbeekdal en cultureel erfgoed.

Fietsroute langs de basilieken Meerssen

Deze fietsroute van 47,9 km voert je deels over het Jacobspad langs de basiliek van Meerssen en ander bijzonder religieus erfgoed in Zuid-Limburg. Onderweg geniet je van het prachtige landschap en fiets je langs de Maas.

Fietsroute langs de basilieken Sittard-Susteren

Deze pelgrimsfietstocht voert je in 54,7 kilometer langs de basilieken van Sittard en Susteren en ander bijzonder religieus erfgoed. Je fietst ook door de Duitse gemeente Selfkant en langs het Clemensdomein.

Bezin in Zuid-Limburg

Deze brochure helpt je bij het beleven van de religieuze en spirituele kant van Zuid-Limburg. Ontdek bijzondere plekken, wonderlijke gebeurtenissen en typisch Zuid-Limburgse tradities.

De wonderen van de regio

Door de geschiedenis heen speelden verschillende wonderen zich af in de regio. Ga zelf in Zuid-Limburg op zoek naar de wonderen van deze tijd, want ze zijn nooit ver weg.

De helende handen van Pater Karel

Pater Karel leefde van 1821 tot 1893. Hij begon zijn leven in het Zuid-Limburgse Munstergeleen, vlakbij Sittard, en vervolgde zijn weg via België, Engeland en Ierland. De pater sprak slecht Engels en kon daarom niet preken. Met zijn luisterend oor en zijn helende krachten nam hij de zorgen van veel Ieren weg. Deze gewone Limburgse jongen was een baken van hoop en troost voor honderden mensen. Dat is hij trouwens nog steeds: mensen over de hele wereld vereren Pater Karel. Tot op heden herdenken we deze wonderdoener, wiens roots in ons eigen Zuid-Limburg lagen. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de Pater Karel Kapel om een kaarsje op te steken.

Leeuw Azor in de Sint Michielskerk

Wanneer je de Sint Michielskerk betreedt, zie je rechts van de ingang een stenen leeuwtje, dat ons herinnert aan een bijzondere gebeurtenis in 1938. Tijdens een bomvolle hoogmis op Sint-Rosazondag ontsnapten twee leeuwen uit een circus op de Sittardse markt. Een ervan, Azor, liep de overvolle kerk binnen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij ging lekker aan de voet van het altaar liggen en stribbelde niet tegen toen hij werd weggevoerd. Daarmee verdiende hij een mooi plekje in de Sint Michielskerk.

Sint Gerlachus

Sint Gerlachus van Houthem is een van de bekendste Nederlandse heilige kluizenaars. Hij was van adellijke afkomst en leidde een losbandig leven, maar kwam tot inkeer toen zijn vrouw overleed. Hij ging op bedevaart, besloot om kluizenaar te worden en nam intrek in een holle eik. Door een valstrik werd zijn eik omgehakt, maar al het voedsel dat hij ter compensatie kreeg, schonk hij aan de armen. Volgens de legende bracht Sint Servatius hem de laatste communie en veranderde het water van de Gerlachusbron, nabij zijn woonplaats, meerdere keren in wijn. St. Gerlach – nu Chateau St. Gerlach en de Sint Gerlachuskerk – dient al eeuwen als bedevaartsoord. Nog steeds vinden mensen heil in Sint Gerlachus: velen scheppen zand van onder zijn praalgraf.

Tussen bloed en brand

In de Basiliek van het Heilige Sacrament te Meerssen zouden zich twee wonderen hebben afgespeeld. In 1222 vloeiden er water en bloed uit de hostie tijdens het breken ervan – dit Bloedwonder is het oudste mirakel van Nederland. Ruim 200 jaar later redde een boer uit Raar, een hoger gelegen gehucht, de monstrans uit de kerk tijdens een brand. Bij terugkeer op zijn akker, was deze helemaal omgeploegd: dat moest wel het werk van engelen zijn. Ter nagedachtenis van dit Brandwonder trekt er nog steeds tweejaarlijks een grote processie vanuit de Basiliek naar Raar. Leer meer over de twee wonderen in de basiliek en andere bijzondere verhalen en bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.   

Het witte Clemenskerkje in Brunssum, vanuit de weide er omheen gefotografeerd

Tip: bezinningsrondje Clemensdomein

Stilstaan is van alle tijden, bewijst dit ommetje over en rondom het Clemensdomein in Merkelbeek. De rust, de rijke historie, de groene omgeving en de bijzondere plekken maken deze kleine wandeling tot een grootse beleving. Wandel langs bezinningsplekken of sta er juist langer stil door de verrassende verhalen. Laat je inspireren op deze korte wandelroute van 2,8 kilometer! Start de route online of bestel de brochure

Lees verder
Een paarse achtergrond met roze en groene icoontjes

Route vol Verwondering!

Eenmaal op de pedalen heeft de 'Route vol Verwondering' heel wat verrassingen te onthullen. Laat je onderweg verwonderen door de schitterende natuur en meer dan 30 verwonderplekken boordevol verhalen. Dankzij de 360 gradentours bewonder je plekken die je normaal niet ziet! 

Zuid-Limburgse heiligen

Gepaard met het roemrijke Zuid-Limburgse religieuze verleden gaat ook de bekendheid van een aantal Zuid-Limburgse heiligen.

De Sint Rosakapel midden in het bos op de Kollenberg in Sittard

Sint Rosa

De jonge Rosa zou Sittard in het jaar van haar heiligverklaring hebben bevrijd van de zwarte pest. Ze is tot op heden de beschermheilige van de stad.

Lees verder
Gemmakapel in Sittard

Gemma Galgini

Een heilige die zowel in Nederland als Italië wordt vereerd is Gemma Galgini. Niemand minder dan Toon Hermans had een bijzondere verering voor haar.

Lees verder
Het beeld van Sint Servaas tijdens de Heiligdomsvaart te Maastricht

Sint Servaas

Een eeuwenoude legende vertelt dat Sint Servaas persoonlijk de sleutel van de hemelpoort zou hebben ontvangen.

Lees verder
⟶ Blog van Wiel Beijer
Logo Visit Zuid-Limburg Een wegkruisje met Jezus hangt aan een boom

Kleine dingen maken het leven groter

Lees de blog van Wiel en ontdek samen kleine rariteiten op de meest vreemde plekken. Meestal tovert het een lach op je gezicht. Want genieten van kleine dingen maakt het leven groter!

Lees verder
⟶ Blog van Maarten van Laarhoven
Logo Visit Zuid-Limburg Patricia en Erwin Lennarts zitten in de kerkbanken en kijken omhoog

Zuid-Limburg als voorbereiding op de lange tocht naar Santiago

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In deze longread vertellen Patricia en Erwin Lennarts over Zuid-Limburg als perfecte omgeving om te bezinnen en te oefenen voor el Camino. Lees je mee? 

Lees het interview!
Prachtig wegkruis voor groene haag in de buurt van Camerig

De sieraden van Limburg

Tijdens een tocht door Limburg ontkom je er niet aan: de wegkruisen. Deze kleine monumenten zijn kenmerkend voor het katholieke geloof en hebben allemaal hun eigen verhaal.

Beeld van Barbara van Nicomedië, de beschemheilige van onder andere de mijnwerkers in het Nederlands Mijnmuseum Heerlen

Het Limburgs mijnverleden

De verschillende ijkpunten van de Zuid-Limburgse cultuur zijn nauw met elkaar verbonden. Zo overlappen het rijke mijnverleden en de religieuze wortels elkaar in Santa Barbara: de patrones van de mijnwerkers. De tientallen jaren in de ‘koel’, onder de grond, tekenen de Zuid-Limburgse natuur en cultuur. De regio staat dan ook bekend om haar mijnverleden.

Lees verder

#bezininzuidlimburg

Deel je geluksmoment in Zuid-Limburg met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!