uitzicht over de Enci Groeve in Maastricht

Diep in de subtropische krijtzee

Flaneren over de zeebodem

Al in de prehistorie (75 miljoen jaar geleden) werd een groot deel van de Zuid-Limburgse bodem voor ons klaargelegd. Tegenwoordig lopen we op en zelfs in een oeroude zeebodem. De subtropische krijtzee die hier toen lag, vormde een wilde waterwereld vol leven. Ondanks dat de zee nu verdwenen is, kun je nog steeds tijdens een wandeling, mooie fietstocht of een bezoekje aan een kalksteengroeve, een goede indruk krijgen hoe het er toen uitzag. 

Wandelaar vanaf de rug op de voorgrond, wandelend richting een hoge wand met mergel

Steengoede wandel- en fietsroutes

Ga op reis door de geologische periode van het Krijt. Laat je meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en ontdek het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg.

Een zee vol leven

In de subtropische Krijtzee wemelde het van planten en dieren, zoals koralen, zee-egels en zwemmende dinosauriërs zoals de beroemde mosasaurus. Ze geven een direct en fascinerend inkijkje in die subtropische Krijtzee. De miljarden kalkskeletjes (schalen en schelpen) die achterbleven, vormden een dikke laag kalksteen. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat 'onze mergel' een uitgestrekt massagraf van prehistorische zeedieren is.

Speuren in groeves

Inmiddels is het water weg, maar de zeebodem met al haar miljoenen jaren oude sporen omringen je van boven tot onder. Nog dagelijks worden er fossielen aangetroffen in de ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg, maar ook in andere groeves in het Zuid-Limburgse krijtlandschap, zoals 't Rooth. Breng een bezoekje aan een van de kalksteengroeves en wie weet ontdek je zelf nog eens een fossiel!

Ingang van het natuurhistorisch museum met mensen ervoor

Tip: Natuurhistorisch Museum

Natuurhistorie op z’n mooist, dat vind je in het Natuurhistorisch Museum in het centrum van Maastricht. Hier maak je een reis door de tijd, langs tropische moerassen van 320 miljoen jaar geleden en langs de subtropische Krijtzee met mosasauriers die Zuid-Limburg tussen 70 en 66 miljoen jaar geleden overspoelde.

Lees verder

Nog meer mooie krijtgebieden

Kalksteen (beter bekend als mergel) maakt een essentieel deel uit van het karakteristieke Zuid-Limburgse krijtlandschap. Nergens ter wereld is de geologische periode van het Krijt zo zichtbaar aan de oppervlakte. Ga op pad en ontdek het zelf in een van de prachtige natuurgebieden. 

Het bijzondere verhaal van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is één van de weinige regio’s ter wereld waar de geologische periode ‘het Krijt’ op diverse manieren aan de oppervlakte treedt. Je komt krijt, mergel en kalk overal tegen, boven- en ondergronds. Naast 'Diep in de subtropische krijtzee' zijn er nog drie bijzondere verhalen over de geologische periode te vertellen.

Wijngaard met bomen en heuvels op de achtergrond.

Smaakvolle mix van krijt en löss

Zuid-Limburg heeft de meest vruchtbare en oudste bodem van Nederland. Maar wat maakt deze bodem nu uniek?

Hoge mergelwand met in de verte het uitkijkpunt van de encigroeve

Kalk, het gele goud

Het krijtland zit vol bodemschatten waar de mens al vanaf het prille begin dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Maar wat is er nu zo bijzonder aan het gesteente?

Groepje kinderen vanaf de achterkant en een meneer die uitleg geeft in de grotten.

Ontdek de mergelgrotten

In de Zuid-Limburgse mergelgroeven valt van alles te beleven voor jong en oud. Tijdens een bezoekje aan de grotten in Limburg kom je alles te weten over het unieke DNA.

#flanerenoverdezeebodem

Deel jouw mooiste mergelmomenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!