Maankwartier gezien van boven met uitzicht over de rest van Heerlen

Citytrip: 5x duurzaam in Heerlen

Op citytrip naar Heerlen

Heerlen is een stad die ooit zo rijk was van de mijnbouw dat er de meeste bontjassen werden geteld van heel Nederland. Tegenwoordig is Heerlen vooral een groene stad, die deel uitmaakt van de regio Parkstad, waar je in de omgeving heerlijk kunt fietsen. Bijvoorbeeld langs de oude mijnschachten. Maar er is meer. Wyke en Asceline van het duurzaamheidsplatform hetkanWEL maakten een citytrip naar Heerlen en zetten 5 redenen op een rij waarom jij dit ook zou moeten doen.

1. Duurzame lifestyle store en theeschenkerij het Parapluiehuis

Wij houden van winkels met een verhaal en al helemaal als ze in het teken staan van duurzaamheid en zero waste. In het Parapluiehuis (vlakbij het station) zat ooit – je raadt het al- een parapluwinkel. Sinds 1937 om precies te zijn. Deze winkel was een echt begrip in Heerlen en omgeving en dus besloot Mirjam Bouwels van Oh my soul de naam te houden toen ze hier haar duurzame lifestyle store en theeschenkerij opende. Je kan er terecht voor handgemaakte zeep en cosmetica, thee en cadeaus. Voor is de winkel, achter vind je tafeltjes waar je even kan uitblazen met een heerlijke vegan matcha latte (onze favoriet) met wat lekkers. Je kan er ook workshops volgen: van een theeproeverij tot zelf zeep maken.

2. Verblijf in B&B The Project

Wij verbleven in B&B The Project, achter het spoor. Vroeger was de stad in 2 delen verdeeld: de centrumkant waar ondernemers, notabelen en de mijndirectie woonden. En de ‘andere kant van het spoor’ waar de mijnwerkers woonden. Dat is waar de B&B zich bevindt, dat gerund wordt door Hennie en Marco die niet alleen voor een heerlijk bed in een mooie kamer zorgden, maar ook met liefde een vegan ontbijtje voor ons maakten.

3. Museum Schunck, ook wel het glaspaleis

Schunck (of het glaspaleis) is een waar begrip in Heerlen: hier vind je het culturele hart van de stad. Van bibliotheek tot muziek- en dansschool en van eetcafé tot museum waar wij de indrukwekkende tentoonstelling van Andy Warhol zagen (nog te zien t/m 16 maart). We kregen een rondleiding door een gids: iets wat we iedereen kunnen aanraden, omdat je dan niet alleen de context van de werken van Warhol en de tentoonstelling beter begrijpt, maar als bonus ook nog eens wat te horen krijgt over de rijke geschiedenis van het pand

Het pand werd in 1933 als warenhuis gebouwd in opdracht van de (inmiddels rijke) stoffenkoopman Peter Schunck die met zijn gezin op de bovenste verdieping woonde in het penthouse. Tijdens een bombardement op 31 december 1944 werd het glas uit het warenhuis geblazen en lag tot wel een meter hoog voor het pand. Het gebouw is sindsdien in verval geraakt en weer gerestaureerd en is nu opgenomen in de lijst van de 1000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw.

4. Te gekke festivals

In het bourgondische zuiden denk je misschien niet meteen aan plantaardig eten, maar hier wordt (op het Maanplein voor het station) toch echt elk jaar met veel enthousiasme een drukbezocht vegan festival georganiseerd. Het Zomer maan fest (zoals het heet) is gratis en wordt in september 2025 alweer voor de vierde keer georganiseerd. ‘Het feestje van het jaar,’ zei één van de bezoekers en wij geloven dat, want we spraken één van de organisatoren en die konden er zo enthousiast over vertellen. Vegan eten is natuurlijk sowieso heerlijk, dus wij hebben ‘m alvast in de agenda gezet.

5. Internationale en nationale street art

Schunck is niet de enige plek waar je terecht kan voor kunst en cultuur in Heerlen. In de binnenstad vind je tientallen murals (waaronder de grootste van Europa, althans in 2021) die je niet wilt missen. Met behulp van een kaart die je bij de Visit Zuid-Limburg voor een klein bedrag kan kopen kan je er zelf langs lopen, maar je kan ook elke eerste zondag van de maand een tour met een gids boeken voor 8,75 euro per persoon en je iets meer laten vertellen over de kunstwerken van nationale en internationale artiesten. Van portretten tot dieren en van kleurrijk tot zwart-wit.

Street Art Route Heerlen

Ontdek dé mural-hoofdstad van Nederland: overal in Heerlen vind je de mooiste kunstwerken. Deze route van 4 km voert je langs de belangrijkste murals en ook langs de kleinere verborgen schatten van de stad.

En verder: het groen van Heerlen

Na de sluiting van de mijnen kwam Heerlen in een diep dal terecht, omdat de ‘raison d’être’ van de stad in één keer verdwenen was en de werkloosheid van de mijnwerkers voor veel armoede zorgde. Maar dat verleden zorgt ook voor erfgoed. Naast steenkool werd er in de regio ook zilverzand gewonnen. Zo kan je met de fiets een Rondje Groeves fietsen: door het groen, langs de plaatsen van zilverzandwinning. De route is 7,8 km, dus mocht je geen fiets willen huren of lenen dan is wandelen ook een prima optie. 

Goed bereikbaar met de trein

Heerlen is makkelijk bereikbaar met de trein en heeft een fijn station van waaruit je meteen bij Visit Zuid Limburg terecht kan (je weet wel, de vroegere VVV). Hier vind je een keur aan plattegronden, boeken en kaartjes én kan je een prachtige film bekijken (in de stijl van tv-programma Het verhaal van Nederland, maar dan dus over Heerlen en natuurlijk korter). Hierdoor krijg je meteen een indruk van Heerlen ooit was en wat het te bieden heeft.

Tekst en foto's: Asceline de Groot

⟶ Blog van hetkanWEL
Logo Visit Zuid-Limburg Wyke en Asceline drinken een biertje bij het Gulpener Brouwlokaal

Over hetkanWEL

Voor ons duurzaamheidsplatform hetkanWEL gaan we vaak op reis. We schrijven over onze ervaringen, zoals de reis ernaartoe, wandelingen en fietstochten, en tips voor duurzame en culturele hotspots. Foto’s en video’s van onze reizen delen we ook via onze socials. Zo laten we zien dat je voor een bijzondere, avontuurlijke of ontspannen vakantie helemaal niet ver hoeft te reizen. Je hoeft alleen maar in de trein te stappen en te gaan.  

hetkanWEL streekproducten trip