De bodem zorgt voor de smaak van de wijn
Het adres dat we hadden gekregen lag midden in een dorp, dus we hadden geen idee waar de wijngaard was, maar die lag dus op de heuvel achter het huis van Peter. In rap tempo liep Peter de heuvel op, terwijl wij hem probeerden bij te houden. Onderweg vertelde hij honderduit over natuurwijn, de verkoop van zijn wijn aan mooie restaurants, over de bodem in Zuid-Limburg die dezelfde grond heeft als de bodem in de Franse Champagne-streek (kalksteen, gemengd met vuursteen en dat maakt die fantastische wijn maakt) en zijn keuze om geen pesticiden te gebruiken. Het enige probleem was dat het weer in Nederland zo onvoorspelbaar is geworden dat de oogst dit jaar door late vorst grotendeels verloren was gegaan. En dat was niet de eerste keer. Allemaal het gevolg van klimaatverandering, zo vertelde Peter ons.
Onder de indruk van de schoonheid van de wijngaard en het verhaal van Peter, maar een beetje in mineur door de grote effecten van klimaatverandering op zijn productie, vervolgden we onze weg richting het einde van onze fietstocht in Heerlen. Het was inderdaad een perfecte dag.
Tekst en foto's: Asceline de Groot