Zoals zoveel heuvels in dit gebied, is ook de Cannerberg doorspekt met ondergrondse gangen als gevolg van eeuwenlange kalksteenwinning.
De groeves in de Cannerberg hebben meer dan andere groeves een rijke oorlogsgeschiedenis. Dat begon op grotere schaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers in de Cannerberg een geheime werkplaats en lanceerbasis voor V1-raketten inrichtten.
Na de oorlog werd een deel van de groeve een ‘ultrageheim’ stukje Nederland, want hier vestigde zich tot 1990 een hoofdkwartier van de NAVO. Het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen.
Toen de spanningen in 1963 opliepen vanwege de Koude Oorlog, kreeg het hoofdkwartier een permanente bezetting met overdag zo’n drie- tot vierhonderd aanwezige manschappen.
Nederlandse, Belgische, Britse, Duitse en Amerikaanse soldaten bemanden het dag en nacht in het geval er oorlog zou uitbreken. In 1992 verliet de NAVO de groeve.
Tegenwoordig kun je er een rondleiding volgen, waar je in de indrukwekkende ondergrondse structuren duikt. Zo werd de middelste gang omgedoopt tot Main Street en kregen de rest van de gangen namen uit het NAVO-alfabet.
Zoals in veel schuilkelders uit de Koude Oorlog zorgde men met overdruk ervoor dat bij een nucleaire-, biologische- of chemische aanslag gevaarlijke stoffen buiten gehouden konden worden.
Naast vierhonderd kantoren, twee restaurants en een kapsalon was er zelfs een 3-holes golfbaan met kunstgras.