Geschiedenis
In hartje centrum van Sittard ligt het kleinste kasteeltje van Nederland. Het voormalig koetshuis Casa Mia, momenteel ingericht als woonhuis met Bed & Breakfast ligt in de Parklaan, vroeger Den Diek genoemd. In deze straat stond ooit het geboortehuis van Sittards beroemste inwoner Toon Hermans. Casa Mia heeft een rijke historie en is een gemeentelijk monument.
Het miniatuurkasteeltje Casa Mia, een neo-gotisch kasteelachtig bouwwerk aan de (nu overkluisde) Geleenbeek, is in 1903 door wijnhandelaar Joseph Nicolas Rutten in zijn tuin gebouwd voor zijn 2e echtgenote Anna Henriette Janssen. Hij heeft zijn zaak in het om de hoek gelegen grote pand aan de Voorstad. De neogotische torentjes, de kantelen en de houten poort roepen herinneringen op aan de middeleeuwse Limbrichterpoort. Vroeger liep de open Geleenbeek voor het kasteeltje langs en daarom was er een brug naar de houten poort. Zijn weduwe treed na zijn dood in 1910 in het huwelijk met een echte Franse graaf Géraud Anne Maria Louis Jules De Rocheouart de la Rochejaquelin, zodat het kasteel vanaf toen door een adelijke familie wordt bewoond. Vanaf 1927 logeert prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina regelmatig als gast bij de gravin. In 1938 is het kasteeltje na een grote verbouwing geschikt gemaakt als woonhuis met kantoorruimte. In 1965 is de Geleenbeek overkluisd en de gracht verdwenen. Er zijn serieuse plannen om deze binnenkort weer te openen. Sinds 2017 zijn wij, Rob en Marja de trotse eigenaren van dit unieke pand. Wij hebben het verouderde Casa Mia weer omgetoverd tot een mini kasteeltje waar historie, comfort en rust zich samenvoegen.
Sittard
De stad van Toon Hermans, behoort tot de oudste steden van Nederland en kent een roemrijk verleden. In het jaar 1243 krijgt Sittard al stadsrechten, dit jaar 775 jaar geleden. Vanaf 1400 is het eigendom van de hertogen van Gulik (Jülich). Vanaf 1798 tot 1814 is het onderdeel van het Franse imperium, als onderdeel van het Departement van de Roer, met Aken als hoofdstad. In 1814 komen de kozakken de Sittardenaren bevrijden en in 1815 wordt Sittard als laatste stad onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch duurde het nog lang voor de inwoners zich echt Nederlander voelden, want in 1830 was Sittard een van de eerste steden waar de Belgische onafhankelijkheid werd uitgeroepen en in 1848 ijverden vele inwoners tevergeefs voor hernieuwde aansluiting bij Duitsland. In 1918, als de Belgen Nederlands Limburg weer opeisen, zijn de Sittardenaren inmiddels volledig ingeburgerd in het Koninkrijk der Nederlanden. De binnenstad is sinds 1972 beschermd stadsgezicht.