Groeve Houben

Groeve Houben

;
Hoornbergervoetpad 1
Spaubeek
Niet ver van het openluchttheater in Spaubeek bevindt zich een grindgroeve. In de volksmond wordt die ‘Groeve Houben’ genoemd. In 1965 is men begonnen met het afgraven van zand en grind uit deze groeve.

Vandaag de dag is de groeve geologische schatkamer. Je kunt er de geschiedenis van de regio uit aflezen. Door de afgravingen zijn de verschillende zand- en grindlagen mooi blootgelegd en kun je ze hier goed onderscheiden. Onder een laagje cultuurgrond van ongeveer een halve meter liggen van boven naar onder een vijf meter dik lösspakket, een miljoen jaar oude laag zand en grind uit het Pleistoceen van ongeveer tien meter dik en daar weer onder een negen meter dikke laag zand uit het Mioceen, dat is vijf tot vijfentwintig miljoen jaar oud en wordt ook wel zilverzand wordt genoemd.

In de laag uit het boven zit veel materiaal dat destijds door de Maas vanuit Noord-Frankrijk, België en Duitsland is aangevoerd. Het oudste gesteente daarbij is kwartsiet, afkomstig uit het Cambrium, zo’n 500 miljoen jaar geleden. Enkele van de grote Maaskeien bij de verderop gelegen Annakapel komen uit deze groeve.

De grindgroeve is tegenwoordig niet meer actief. Met de eigenaar van Groeve Houben en de eigenaar van de in Schinnen gelegen Groeve Bruls, wordt bekeken hoe dit wonderbaarlijke geologische gebied, van onschatbare waarde blijft voor mens en natuur. Daarbij is het streven om de groeves beleefbaar en toegankelijk te maken voor wandelaars, fietsers en horeca met respect voor de natuur.

Openingstijden


Groeve Houben is op dit moment niet te bezoeken.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!