Een tiental jaren geleden is deze wijngaard door de weduwe van een oud lid ter nagedachtenis aan haar man ter beschikking gesteld aan het Wijngilde ELC. Na een grote onderhoudsbeurt is er een educatief doel aan toegekend en heeft deze wijngaard de functie van Leerwijngaard gekregen. Het snoeien en biologisch verzorgen van de druiven en de druivenstokken staat hierin centraal. Deze wijngaard is tevens onderdeel van
Route des Vins Berg en Terblijt - Houthem St. Gerlach.
Terroir
Omringd door een hellingbos, kalkrijke graslanden en oude akkers vangen de druiven voldoende zon. Hierdoor kunnen zij goed rijpen en kan er een top wijn van worden gemaakt. De druiven staan op een lichte helling tussen de autoweg en het spoor.
De druivenstokken zijn van noord naar zuid aangeplant zodat de wind er dwars doorheen waait. Hierdoor drogen de druiven na een regenbui snel weer op. De jonge scheuten zijn gevoelig voor vorstschade en bij vorst uit de noordelijke richting moet er handelend worden opgetreden.
Druivenrassen en wijnsoorten
In zijn algemeenheid zijn hier de zogenaamde Piwirassen 'Pilzwiderstandsfähigen Rebsorten' aangeplant, aangezien deze beter passen in het klimaat en bij de grondsoort. Van het totale bestand zijn er ongeveer 30% witte en 70% blauwe druiven.
Het betreft de rassen; Bianca, Johanniter, Phoenix, Rondo en nieuwe tolerante rassen. De druiven worden gezamenlijk door de leden verwerkt tot Gildewijn, die geserveerd wordt bij diverse bijeenkomsten.
Wijnproces
Enkele ervaren leden vinificeren de druiven tot een goede wijn onder het toeziend oog van nieuwe leden die hier na hun basiscursus nog verdere praktijkkennis willen opdoen. Het proces om zowel witte als rode wijn te produceren wordt in de praktijk inzichtelijk gemaakt. Dit gebeurt in het gildelokaal 'Proostenkelder' in Meerssen.