Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Valkenburgerweg 2
Sint-Geertruid
De Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om het graf van een gesneuvelde bevrijder of een naam op de Muur van de Vermisten te adopteren. 

Daarnaast beheert en onderhoudt de stichting het zogenaamde Adoptieregister, een uitgebreide databank waarin gegevens van de adoptanten en de geadopteerde graven zijn ondergebracht.

Het idee om graven van Amerikaanse bevrijders te adopteren is ontstaan in februari 1945. Hiervoor werd toen het Burger Comité Margraten opgericht. Het comité stelde zich ten doel om de inrichting van de Amerikaanse begraafplaats te ondersteunen door een grootscheepse adoptie-actie. 

Van de adoptanten werd verwacht dat zij regelmatig een bezoek brachten aan het geadopteerde graf, er bloemen legden, en zo men het op prijs stelde contacten onderhield met de nabestaanden in Amerika.

Het Burger Comité Margraten is er mede verantwoordelijk voor dat vanaf 1946 een uitgebreide correspondentie op gang kwam tussen de adoptanten en de nabestaanden van de gesneuvelden. 

Dat resulteerde heel vaak in contacten/vriendschapsbanden, die vandaag de dag nog bestaan. Het adopteren van Amerikaanse oorlogsgraven staat sinds 2017 op de nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed. 

De Stichting hecht veel aan educatie en heeft daartoe een educatief programma ontwikkelt voor basis- en voortgezet onderwijs. Dit programma kan gratis worden gebruikt, is gebruiksvriendelijk en is interactief op een digibord te gebruiken. 

Voor docenten is er een uitgebreid lessenpakket dat eenvoudig kan worden gedownload en direct te gebruiken. Het educatief programma kan worden geopend via de website.

Zie voor meer informatie de website.

Openingstijden


De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is elke dag geopend van 09.00-17.00 uur. Alleen op nieuwjaarsdag en op 25 december is de begraafplaats gesloten.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!