Basiliek Meerssen met het torentje midden op het gebouw

Kerken, kloosters en kapellen

De sieraden van het Zuid-Limburgse landschap

In Zuid-Limburg ben je niet lang op zoek naar religieus erfgoed. Deze regio herbergt immers nog bijzonder veel kerken, kapellen, kloosters en basilieken. Ze hebben vrijwel allemaal een rooms-katholieke oorsprong en de meeste zijn nog in gebruik. Op zoek naar een beetje geluk? Steek dan een kaarsje op. Wie weet helpt het!

Bijzondere kerken

Deze bijzondere kerkgebouwen in Zuid-Limburg mag je niet missen.

Amelberga basiliek in Susteren - voorkant gefotografeerd vanaf het plein met een historisch weergave op infopaal

Sint-Amelbergabasiliek

De Sint-Amelbergabasiliek is een belangrijke rooms-katholieke basiliek in Susteren. De schatkamer onthult het roemrijke verleden van de kerk.

Lees verder
De ingang en toren van de Gruizenkerk in Sittard

Gruizenkerkje

Na het verkrijgen van het recht van godsdienstvrijheid in 1632 werd het Gruizenkerkje gebouwd. Deze schuilkerk heette in de volksmond ook wel het ‘geuzenklompje’.

Lees verder
Sint Cunibertuskerk in Wahlwiller met haar bijzonder gekleurde muurschillderingen

Cunibertuskerk

Na jaren vol tumult staat de Cunibertuskerk gelukkig nog steeds overeind. De kruiswegstaties van Aad de Haas maken de kerk nog bijzonderder. Bekijk de kerk ook in 360-graden of beluister de audiotour. 

Lees verder
Salviuskerk in LIibricht met de beschilderde fresco's op het plafond

Oude Salviuskerk

De parochiekerk St. Salvius, met prachtige schilderingen, ligt in de buurt van Kasteel Limbricht. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot de elfde eeuw.

Lees verder
Dom Aachen in het hart van de Duitse stad Aken

Dom van Aken

Om de hoek van Zuid-Limburg ligt Aken, waar de beroemde monumentale dom ligt. Hier zijn meer dan dertig Duitse koningen gekroond.

Lees verder
Luchtfoto van de Sint Laurentiuskerk in Voerendaal

Sint-Laurentiuskerk

De Sint-Laurentiuskerk in Voerendaal stamt uit de twaalfde eeuw. De kerk is de enige in Nederland die is ingezegend door een paus!

Lees verder

Een kijkje binnen

Bij verschillende kerken en kloosters kun je nu met digitale tours een kijkje binnen nemen, ook wanneer de deuren gesloten zijn en ook vanuit thuis. De audio- en 360-gradentours nemen je mee in de geschiedenis en bijzondere verhalen over de gebouwen. Ontdek het tijdens de Route vol Verwondering of bij een van de andere vijf locaties hieronder. 

Kaars aansteken in de Gerarduskapel bij het redemptoristenklooster te Wittem

Een kaarsje branden

Een mooi lichtje in deze donkere dagen. Wens je iemand licht of troost toe? Trek je terug in een mooie kerk of kapel en laat een kaars branden! 

Fietsen langs religieus erfgoed

Zuid-Limburg heeft veel bijzonder religieus erfgoed, perfect om tijdens een fietstocht te ontdekken! Ga jij op pad langs de basilieken of ontdek je de wonderen van de Grensmaasvallei tijdens de Route vol Verwondering? 

Amelberga basiliek in Susteren - voorkant gefotografeerd vanaf het plein met een historisch weergave op infopaal

Langs de basilieken - Sittard & Susteren

Tijdens deze fietsroute van 54,7 km bewonder je de basilieken van Sittard en Susteren. Ook maak je een uitstapje naar het Duitse Selfkant en ontdek je het bijzondere Clemensdomein. 

Lees verder
Aanzicht van Basiliek Meerssen

Langs de basilieken - Meerssen

Deze pelgrimsfietstocht van 47,9 kilometer start en eindigt bij de basiliek van Meerssen, waar 2 wonderen plaatsvonden. Ook fiets je over de beklinkerde straten van Elsloo en langs de Maas in Urmond. 

Lees verder
Een meisje fietst langs de oude poort van de Pater Karel Kapel

Route vol Verwondering - Grensmaasvallei

Ontdek tijdens de 2 lussen van de Route vol Verwondering de wonderen van de Grensmaasvallei en neem op ruim 30 verwonderlocaties een kijkje achter gesloten deuren. 

Lees verder

Kloosters & abdijen

Bezoek een van de vele kloosters en abdijen in Zuid-Limburg, die hun rust uitademen over het landschap.

Klooster Wittem, in de kerk met zicht op het altaar

Klooster Wittem

Ingebed in het glooiende landschap van Zuid-Limburg ligt Klooster Wittem. Het klooster is al eeuwenlang een gastvrije pleisterplaats voor de ziel.

Lees verder
Oud klooster met kapel: museum de schat van Simpelveld

Huize Loreto

Kleine zusters, grote daden: vanuit het klooster werkten zij wereldwijd aan de opvang en scholing van kansarme kinderen. In 2012 is het klooster omgebouwd tot museum.

Lees verder
Klooster Sint Agnetenberg in Sittard met op de voorgrond een deel van de kloostertuin

Klooster Sint Agnetenberg

Tijdens de Sittardse stadsbrand in 1677 plunderden en verwoestten de Fransen dit klooster. Meer dan 300 jaar later is het klooster een rijksmonument.

Lees verder
Abdij Rolduc -  zicht op de abdij vanaf de binnenplaats

Abdij Rolduc

Abdij Rolduc behoort tot de belangrijkste religieuze monumenten van Nederland. Het grote abdijcomplex heeft een rijke geschiedenis van meer dan 900 jaar. Bekijk de Abdijkerk ook in 360-graden of beluister de audiotour. 

Lees verder
Abdij Mamelis verscholen tussen de bomen op een heuvel bij Vaals

Abdij Sint-Benedictusberg

Vanaf Abdij Sint-Benedictusberg kijk je uit over het dal van de Selzerbeek. Het mooie gebouw heeft de status van rijksmonument.

Lees verder
Abdij Lilbosch - waar de monniken voor de Livar varkens zorgen

Cisterciënser-abdij Lilbosch

Abdij Lilbosch is tot op de dag van vandaag een buitengewone abdij met een verrassende geschiedenis.  De Livar varkens, die hier vrolijk rond scharrelen, worden met veel liefde verzorgd door de monniken.

Lees verder

Kapellen

Tijdens een wandeling door het heuvelland kom je ongetwijfeld een van de vele kapellen tegen. Deze drie kapellen zijn extra bijzonder.

Catharinakapel Lemiers met de expressionistische muurschilderijen van Hans Truijen

Catharinakapel

In het oudste zaalkerkje van Nederland kruisen verleden en heden elkaar als nergens anders, dankzij de expressionistische schilderijen van Hans Truijen.

Lees verder
De Sint Rosakapel midden in het bos op de Kollenberg in Sittard

Sint-Rosakapel

Bovenop de Kollenberg in Sittard ligt de Sint Rosakapel. Een klein gebouwtje van baksteen en mergel, met een zeer rijke geschiedenis.

Lees verder
Gemmakapel in Sittard

Gemmakapel

De Gemmakapel is gewijd aan de Heilige Gemma Galgani, die in 1940 heilig is verklaard. De glas-in-loodramen maken deze kapel extra bijzonder.  

Lees verder

Ondergrondse kapellen

Tijdens de Franse Revolutie moesten veel kloosters en kerken de deuren sluiten. Alle priesters waren verplicht om de eed van getrouwheid aan de Republiek af te leggen, om zo hun loyaliteit aan de Franse overheersers te bewijzen. De Zuid-Limburgse priesters waren rebels en gaven stiekem hun missen in ondergrondse kapellen. Elke zondag droeg de pastoor ondergronds de mis op en werden inwoners gedoopt. Het risico van de ondergrondse geloofsbedrijving was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd, om nooit meer terug te komen. 

Ondergrondse Franssche kapel in de Geulhemmergroeve in Berg en Terblijt

Geulhemmergroeve

In de Geulhemmergroeve van Berg en Terblijt kun je veilig ronddwalen in een groot gangenstelsel van 25 kilometer. Behalve de bijzondere rotswoning, ligt hierbinnen ook een geheime kapel.

Lees verder
Kapel met beschilder koepel plafond in de Romeinse Katakomben van Valkenburg aan de Geul

Romeinse Katakomben

Een van de meest bijzondere plekken in Museum Romeinse Katakomben is de Capella Greca: een prachtige ondergrondse kapel, voorzien van kleurrijke fresco’s, Griekse inscripties en verstilde ornamenten.

Lees verder
Ondergrondse kapel in de Fluweelengrot van Valkenburg

Fluweelengrot

In de Fluweelengrot ontrafelt de Zuid-Limburgse historie zich door middel van wandschilderingen, bijzondere sculpturen én de romantische kapel.

Lees verder
Klooster Wittem, in de kerk met zicht op het altaar

Tip: steek een virtueel kaarsje op

Pelgrimsoord Klooster Wittem is dé plek waar mensen een kaarsje opsteken bij de Heilige Gerardus Majella of Maria. Ook in tijden van Corona, wanneer niet iedereen naar Wittem kan komen, is het hier mogelijk een virtueel kaarsje op te steken. Voor jezelf of een dierbare! 

Lees verder

Hier bezoek je het religieus erfgoed

Weergeven op de kaart
Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilighart (rechts) en Mariakapel (links), in het historische hart van Sittard

Religieus Sittard

In Sittard zijn heel veel kerken, kloosters en kapellen te vinden. Je kunt ze allemaal ontdekken tijdens de historische stadswandeling door Sittard. 

⟶ Blog van Jenneke
Logo Visit Zuid-Limburg Jenneke en Chiara krijgen uitleg bij Cisterciënserabdij Lilbosch

Bijzondere ontmoetingen op Abdij Lilbosch

Elke dag om vier uur uit bed, bidden, zingen, sober en vooral in stilte leven. Het monnikenbestaan is niet voor iedereen weggelegd. Jenneke nam een kijkje!

Lees verder
Andy Arnts met de cover van zijn boek 'Terug naar de verloren tijd'

'Terug naar de verloren tijd'

Tegen de achtergrond van een turbulente periode, reist schrijver Andy Arnts af naar het rustieke Heuvelland in Zuid-Limburg. Temidden van veldkruisen, kerken en kapellen wordt deze ‘kapellekesreis’ al snel het decor van een openhartig verhaal, waarin Arnts terugkijkt op zijn beschermde jeugd en deze afzet tegen de wereld van nu. Het boek is verkrijgbaar in de Visit Zuid-Limburg shops in Vaals, Gulpen en Valkenburg!
Lees verder

Het religieus erfgoed verder ontdekken

Koepelschildering Klooster Wittem

Onder de heiligenhemel

Heb je ooit al eens geslapen in een klooster? In Limburg kun je slapen op plekken die zijn getekend door de religieuze wortels van de regio.

Ober die tafel indekt van Kruisheren restaurant met grote glas in lood ramen op de achtergrond in Maastricht

Religieus én bourgondisch

Verschillende restaurants verbinden het religieuze verleden met de bourgondische sferen waar de regio zo rijk aan is.

Museum Vaals met een uitgebreide collectie van ruim 200 kerkbeelden

Nog meer bijzonders

Rondom het religieus erfgoed van Zuid-Limburg zijn nog veel meer parels waar je een kijkje kunt nemen.

#bezininzuidlimburg

Deel je geluksmoment in Zuid-Limburg met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!