Romeinse resten
Het was in het midden van de eerste eeuw voor Christus dat de Romeinse veldheer Julius Caesar het huidige Zuid-Limburg veroverde. Een dynamische tijd brak aan, want de Romeinen waren erg actief in deze regio: oorlog, handel, stedenbouw... Tot op de dag van vandaag vind je resten van meesterlijke bouwwerken en eeuwenoude wegen. De Via Belgica loopt als een Romeinse levensader dwars door Zuid-Limburg heen. Langs deze weg zijn veel uiteenlopende Romeinse resten gevonden, zoals graven, wegen, dorpen, badhuizen, wachttorens en villa’s.
Romeinse invloeden
De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Limburg leefden dankzij de vruchtbare lössgrond als boeren. Toen de Romein dit gebied veroverden, introduceerden zij het concept ‘markt’. Boeren produceerden nu meer dan alleen nodig was voor hun eigen families en verkochten dit op de markt aan de opkomende stedelingen en de soldaten die Rijngrens bewaakten. De boeren die hier woonden, ondergingen een Romeinse transformatie die ook wel ‘romanisering’ wordt genoemd.
Net als de markt, zijn er veel andere sporen van de Romeinse samenleving bewaard gebleven in onze huidige cultuur. Hierbij kun je denken aan het gebruik van beton en dakpannen in de huizenbouw en de Latijnse invloed in onze taal. Of wat dacht je van de bloesembomen, druiven en kersen.