Mural op de Quatro Romeins Kwartier Heerlen

Romeins Kwartier Heerlen

Beleef het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat.

Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen. Ontdek het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie...

Ontdek het allemaal met onze stadswandeling

Voettocht door het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte.

Bekijk de highlights

Romeins museum Heerlen

Het voormalige Thermenmuseum herbergt de indrukwekkende resten van het oudste gebouw van Nederland, een Romeins badhuis. Het is de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie! In het museum komen funderingen en vloeren tot leven, lijkt het water weer te stromen en ontdek je het goede leven van de Romeinen in Coriovallum en omgeving. Bewonder ook de originele kruik van Lucius, een replica van de sarcofaag van Simpelveld en een doorsnede van de Via Belgica van wel 8 meter breed!

Op dit moment is het Thermenmuseum gesloten en opent het museum in 2027 onder de naam "Romeins museum" opnieuw haar deuren.

Luciushof

Dit karmelietessenklooster uit de jaren dertig is eigenlijk een Romeinse hotspot. Hier woonde en werkte de eerste Heerlenaar die we bij naam kennen: Lucius Ferenius, een inheems-Romeinse pottenbakker. Een van zijn pottenbakkersovens stortte in en raakte in de vergetelheid, tot 1971. Een kruik met het opschrift ‘Lucius Ferenius heeft voor Amaka deze kruik ge­maakt’ werd toen (in delen) opgegraven. Bewonder een replica van dit archeologische pronkstuk in de kloostertuin van de Luciushof en ga op zoek naar Romeinse krui​den die hier groeien. Bij de Luciushof kun je ook terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Via Belgica  bij Simpelveld met persoon lopend op pad

Via Belgica

Volg de weg en ontdek het Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan en geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. 

Maak je Romeinse beleving compleet

Minervabeeldje in vitrine Romeins Museum Heerlen

Struinen: route 'Een kijkje in het Romeins verleden'

Een kijkvenster naar het verleden, daarmee beschrijf je alle vitrinekastjes die zijn geplaatst in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum. Een initiatief van de ondernemers uit dit gebied. Ga op pad met deze route 

Detail op Romeinse bank met de naam Coriovallum in Heerlen

Zien: video's over Coriovallum

Maak kennis met drie plekken uit Coriovallum. In een aantal video's reis je samen met Amaka naar ons Romeins verleden en zie je hoe Heerlen er destijds op verschillende plekken uitzag. Kijk je mee? 

Straatnaambord Coriovallumstraat Romeins Kwartier in Heerlen

Speuren: Geocaching

Ontdek het Romeins Kwartier Heerlen op een speelse manier! Ga op moderne schattenjacht, bewandel de oude wegen van de Romeinen en vind de Geocache…’Romeins Kwartier Heerlen’ Code: GC8R4GZ

Om te luisteren: podcasts

In deze podcasts over het Romeins Kwartier nemen experts je tijdens korte verhalen mee naar Coriovallum, ofwel Romeins Heerlen. Als je erna door het Romeins Kwartier loopt, zie en begrijp je nog meer van dit verborgen verleden.

Aan het woord:
Karen Jeneson Conservator Thermenmuseum Heerlen
Jasper de Bruin Conservator Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Hilde Vanneste regio archeoloog Parkstad Limburg

Ruïne van het Badhuis te zien in het Romeins Museum

Aan het woord:
Jenny Kranendonk - Stadsgids Visit Zuid-Limburg
Christian Kicken - Deed onderzoek naar het Minervabeeldje
Inky van Eijs - Stadsgids Visit Zuid-Limburg

Mural van een Romeinse soldaat in een tunnel op de Valkenburgerweg in Heerlen
⟶ Vlog van Jenneke
Logo Visit Zuid-Limburg

De stad onder de stad: Heerlen ontwikkelt Romeins Kwartier

Heerlen heeft een zeer rijk Romeins verleden. Dat zien we al terug in de schatten in De Vondst en in het Thermenmuseum, maar hoe bizar is het om te weten dat er gewoon een hele stad onder deze stad verscholen ligt? 

Bekijk de vlog
Detail op een opgraving van een Romeinse weg

Wist je dat!?

Bij recent archeologisch onderzoek op de Coriovallumstraat in Heerlen is een gedeelte van de ‘Via Traiana’, de Romeinse weg van Xanten naar Trier, en een middeleeuwse gracht aangetroffen. Het onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de aanleg van leidingen die diverse gebouwen op het Mijnwater-netwerk aansluiten.

Dit vind je ook interessant!

Zicht op Mural PichiAvo Orpheus Quatro Bioscoop Heerlen met fietsende persoon op de voorgrond

Partners Romeins Kwartier

Het Romeins Kwartier is een stukje binnenstad van Heerlen waar wordt gewoond, gewerkt, geleefd. Naast de website voor bezoekers is er ook een website gemaakt als thuis voor het Romeins Kwartier. Gemaakt met, voor en door alle partners. 

Lees verder
Twee meiden staan lachend voor een winkel met een winkeltasje

Romeins Winkelen

In de Romeinse tijd was Heerlen een echt handelscentrum en ook nu sluit een aantal leuke winkels zich aan bij het Romeinse gedachtegoed. Wip tijdens je wandeling eens binnen bij die leuke zaakjes in het Romeins Kwartier. 

Lees verder
Toscaans landschap bij Eys

Romeins Zuid-Limburg

Tot op de dag van vandaag is het leven van de Romeinen verweven met het jouwe! Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Ga je mee op ontdekking? 

Lees verder
Kinderen en oudere meneer bekijk overblijfselen van de Romeinse tijd in het museum De Vondst

Het Romeins Knoop­punt in Parkstad

Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen. Hier beleef je het Romeins Kwartier. Het hoogtepunt is het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis. Maar ook in de verdere omgeving van Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. De Romeinse vondsten zijn omvangrijk en spreken tot de verbeelding. Ga je mee op zoek? 

Maak een tijdreis door Heerlen:

een visual van Landsfort Herle

Landsfort Herle

In het hart van het huidige Heerlen ligt een middeleeuwse vesting, Landsfort Herle. Steeds meer informatie uit de Heerlense middeleeuwen komt aan de oppervlakte. Ontdek de middeleeuwse sporen in Heerlen.

Lees verder
Thumbnail  van Video Mijnwerkerswarenhuis Kneepkens

Heerlens Mijnverleden

Van begin 1900 tot 1974 draaide vrijwel alles in Heerlen om steenkool. De Mijnstreek was de energieleverancier van Nederland en Heerlen was de hoofdstad van de Mijnstreek. In de jaren vijftig was Heerlen de op één na de rijkste stad van Nederland. Ontdek het Heerlens mijnverleden!

Lees verder
Een man op een fiets fietst langs de Quatro Cinema in Heerlen met een street art mural van een Romein

Street Art Hoofdstad

Na het diepe dal dat de sluiting van de mijnen veroorzaakte, kreeg Heerlen weer letterlijk en figuurlijk kleur op haar wangen en is het inmiddels de Mural-hoofdstad van Nederland. De beste streetartists lieten hun werk achter op de muren van Heerlen. Ga dat zien!

Lees verder