Annemiek Schrijver met gele oorbellen en een vissershoedje

Dwars door (Zuid-) Limburg

Dankzij KRO-NCRV’s Mijn Pelgrimspad

In het televisieprogramma Mijn Pelgrimspad verkent Annemiek Schrijver het Jacobspad, een pelgrimsroute door (Zuid-)Limburg. In vijftien etappes ontdekt ze het religieuze verleden van de regio en maakt ze kennis met bijzondere mensen en hun verhalen.

Ontdek alle plekken in Mijn Pelgrimspad

Wandelaarster voor de kerk in Thorn Mijn Pelgrimspad
1

Thorn – Susteren

Thorn staat bekend om de markante, witte huizen en monumentale panden. Annemiek wandelt langs Kapel Onder de Linden, een ongewoon bedehuis. De ramen en deuren doen immers niet meteen vermoeden dat het hier om een kapel gaat. Het oudste gedeelte werd gebouwd als een Loretokapel, als een kopie van het huisje van Nazareth dat zich in het Italiaanse Loreto bevindt. 

Wandelaarster in de Gemmakapel Mijn Pelgrimspad
2

Susteren – Sittard

In deze aflevering loopt Annemiek langs de Westzipfel, het meest westelijke stukje van Duitsland waar Nederland het smalst is. Ook bezoekt ze de schatkamer van de Amelbergakerk in Susteren, waar de schatten het verleden van de basiliek op prachtige wijze weergeven. Tot slot doet ze de Gemmakapel aan. Deze kapel was tot 1998 een slotklooster. Nu zorgen de zusters van het Kostbaar Bloed dat de kapel toegankelijk is voor vereerders van de heilige Gemma.

Wandelaarster in de Basiliek van Sittard Mijn Pelgrimspad
3

Sittard

In de Basiliek OLV van het Heilig Hart ontdekt Annemiek de 1400 votieftegels, meestal door pelgrims achtergelaten. Het zijn dankspreuken, wensen en intenties die op voorspraak van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart zouden worden vervuld. Daarna bezoekt ze Geheime Tuinen, waar een mooie wisselwerking is tussen het groen en de vele verhalen van dichters, zangers en bokkenrijders. Annemiek ontdekt de ongelukkige liefdesgeschiedenis rondom Jardin d’Isabelle.

Kaarsenbak voor klein altaar in de Pater Karel Kapel Mijn Pelgrimspad
4

Sittard - Munstergeleen

In een Limburgse vakwerkhoeve, aan de rand van de dorpskern van Munstergeleen, ligt de geboortekamer en de kapel van de heilig verklaarde Pater Karel, de man met de helende handen. Daarnaast ziet Annemiek dat Zuid-Limburg is gemaakt voor wijnbouw. De Romeinen hadden het al door: het klimaat, de hellingen en de vruchtbare bodem vormen de ideale bouwstenen voor heerlijke Limburgse wijn. Langs de wijngaard liep vroeger een Romeinse weg.

Twee wandelaars voor de Nachtwacht in de Zonneberg Grotten Mijn Pelgrimspad
5

Munstergeleen - Maastricht

In deze aflevering voert Annemiek je langs de gezellige markt in Meerssen. Op dit marktplein staat de Basiliek van het Heilig Sacrament, waar in 1222 het Bloedwonder plaatsvond. Ook zie je de Grotten Zonneberg, een labyrint waar nog 80 kilometer aan gangen van over is. In de uitgestrekte gangen van dit stelsel konden 50.000 Maastrichtenaren schuilen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bovenafbeelding van de Sint Janskerk en het Vrijthof in Maastricht Mijn Pelgrimspad
6

Maastricht

Ook in Maastricht kun je nog veel facetten uit de religieuze wortels van de regio herkennen. Op het culturele hart van de stad, het Vrijthof, bevindt zich bijvoorbeeld de Sint Servaasbasiliek. Deze is gebouwd op het graf van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland. Vlak daarnaast zie je de markante Sint Janskerk, die met haar rode kleur boven het stadscentrum uittorent. 

Brandende kaarsen in Onze Lieve Vrouwen Basiliek Mijn Pelgrimspad
7

Maastricht

Het centrum van Maastricht heeft nog veel meer religieuze parels te bieden. De stad is in Mijn Pelgrimspad dan ook goed voor drie afleveringen. In deze aflevering over de hoofdstad van Limburg bezoekt Annemiek de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, waar ze een kaarsje aansteekt, en de bijzondere museumkelder van Hotel Derlon. 

Wandelaarster voor wegkruis Mijn Jezus Barmhachtigheid met bloemen Mijn Pelgrimspad
8

Maastricht

In dit laatste deel over Maastricht ontmoet Annemiek varkensboer Coenraad op Landgoed Heerdeberg, waar ze hem helpt met het verzorgen van de varkens. Tijdens haar wandeling komt ze vervolgens langs een heleboel wegkruisen, waaronder het oudste wegkruis van Limburg. Ook heeft ze een bijzondere ontmoeting met Joep Hons uit Mechelen. 

Annemiek Schrijver onder het graf van St. Gerlachus in Houthem Mijn Pelgrimspad
9

Houthem – Valkenburg

De Sint Gerlachuskerk is een parochiekerk, gewijd aan de heilige Gerlachus van Houthem. Na de dood van Sint Gerlach zouden er wonderen zijn gebeurd bij zijn graf, waardoor mensen grond van zijn graf gingen meenemen. Annemiek voert je tevens langs de Geulhemmergroeve, een gangenstelsel in Berg en Terblijt, met als blikvanger de rotswoning uit mergel. Ook ontmoet ze Jo Otten, de trotse derde-generatie-molenaar van Molen Otten. 

Wandelaarster met licht in de Fluweelgrot te Valkenburg aan de Geul Mijn Pelgrimspad
10

Valkenburg – Margraten

Rondom het welbekende Valkenburg bezoekt Annemiek onder meer de Fluweelengrot, een van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg, waarin een prachtige romantische kapel is verstopt. Vervolgens wandelt ze langs De Kluis, de bekendste kluizenaarswoning van Limburg, en Kasteel Schaloen, een pittoresk kasteel met een kasteeltuin waar een harmonie van geuren en kleuren je omhelst. 

Vrouw in rolstoel met begeleidster op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten Mijn Pelgrimspad
11

Margraten – Gulpen

Annemiek bekijkt in deze aflevering Zuid-Limburg vanuit de lucht, samen met ballonvaarder Hans Pauw, die er al een kleine duizend vaarten op heeft zitten. 'Als je hier komt, schieten woorden te kort...' aldus de 93-jarige Sophie. Zij laat Annemiek op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten het graf zien van de Amerikaanse soldaat Louis J. Glavan waarover zij waakt.

Sint Cunibertuskerk in Wahlwiller met haar bijzonder gekleurde muurschillderingen
12

Gulpen – Wittem

De Sint-Cunibertuskerk van Wahlwiller geniet grote bekendheid in binnen- en buitenland door de wandschilderingen en kruiswegstaties, die zijn vervaardigd door de Rotterdamse schilder Aad de Haas. Daarna bezoekt Annemiek Klooster Wittem, een belangrijke bedevaartsplaats in Zuid-Limburg. In de afgelopen decennia ontstaken honderdduizenden bedevaartgangers hier ontelbaar veel kaarsjes. De aanliggende kloosterbibliotheek is een sfeervolle en inspirerende locatie.

Catharinakapel Lemiers met de expressionistische muurschilderijen van Hans Truijen
13

Wittem – Lemiers

Annemiek vervolgt  haar weg steeds zuidelijker, In Lemiers leidt Peter Bodelier haar rond door de Catharinakapel, waar hij al meer dan veertig jaar rondleidingen geeft. In 1978 beschilderde Hans Truijen het volledige interieur in een expressionistische stijl.  Museum Vaals, ooit ontstaan doordat de protestantse Gert de Weerd een beeldje van het kindje Jezus kocht op de rommelmarkt, is een spraakmakend museum in een voormalige kapel. 

Abdij Mamelis verscholen tussen de bomen op een heuvel bij Vaals
14

Lemiers – Vaals

In deze aflevering staat Annemieks bezoek aan Abdij Sint-Benedictusberg centraal. Daar ontmoet ze Frater Leo Disch. Hij vertelt een bijzonder verhaal, met daaruit de bijzondere quote: “Ik werd geroepen in de disco”. Terwijl hij een biertje dronk aan de bar, viel zijn oog op een kruisje aan de muur. Sindsdien staat zijn leven in het teken van God. Frater Leo restaureert en maakt beelden en grafstenen in zijn atelier achter het klooster.

Dom van Aken van zijkant met donkere wolken
15

Vaals – Aken

In de laatste aflevering van Mijn Pelgrimspad steekt Annemiek via Vaals de grens naar Duitsland over. Onderweg bezoekt ze nog de ‘Kleng Wach’ (klein wachthuisje): een voormalig douanekantoortje om de grens tussen Nederland en Duitsland te bewaken. Het eindpunt van het Jacobspad van Annemiek is de Dom van Aken: een van de beroemdste monumentale bouwwerken van de Duitse stad. 

#mijnpelgrimspad

Ga je zelf op pad langs het Jacobspad in Zuid-Limburg? Deel jouw reis en geluksmomenten met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!