De processie in Eys

Zuid-Limburg viert het leven

En jij bent uitgenodigd!

Geel-witte vlaggetjes langs de weg bij de processie? Een kale den midden in het dorp? Zuid-Limburg heeft unieke tradities die je nergens anders in Nederland tegenkomt. Het rijke verleden blijft springlevend door het koesteren van deze bijzondere Zuid-Limburgse cultuur en tradities. De meeste daarvan komen voort uit de religieuze historie van de regio.

Verdiep je in deze 5 tradities

Vrouw in roze-blauwe tinten bij de Carnavalsoptocht in Heerlen
1

Carnaval

Tijdens carnaval beleef je Zuid-Limburg op zijn best: de hele regio viert feest! Traditioneel zijn het drie dolle dagen, van oudsher aan de vooravond van een periode van vasten, maar eigenlijk staat Limburg tijdens carnaval wel een week lang op z’n kop. Overal muziek, iedereen is verkleed, danst, zingt en viert feest.

Schutterij Schutters Van Achteren Met Vogel
2

De schutterijen van Limburg

Oorspronkelijk beschermden de Zuid-Limburgse schutterijen de stad tijdens oproer en calamiteiten, onder ‘toeziend oog’ van de patroonheilige. Vandaag de dag vormt de schutterij een uniek stukje Limburgse cultuur waarin de religieuze sporen nog goed te herkennen zijn.

Inwoners van Voerendal vieren samen het oogstdankfeest met boeren op een kar
3

Het Oogst­dankfeest

Het Oogstdankfeest is een mooie traditie, die nog op verschillende plekken in het land wordt gevierd. Het dorp vierde vroeger feest, wanneer de oogst er eindelijk op zat. Tegelijkertijd werd de laatste roggeoogst aan de kerk gegeven, zodat die verdeeld kon worden onder de armen. Het bekendste Oogstdankfeest is het Augst Cultuurfestival in Berg aan de Maas.

De processie in Bronk
4

Processies

Vanuit het katholicisme worden processies gehouden voor allerlei gelegenheden. Een van de belangrijkste processies in Limburg is de sacramentsprocessie in Eijsden, die traditioneel plaatsvindt op de tweede zondag na Pinksteren. Daarna viert het hele dorp twee of drie dagen Bronk, een groot feest dat de dorpsbewoners uitbundig buiten vieren. Tijdens het Sint Rosa Festival in Sittard vindt jaarlijks in augustus de grote St.-Rosaprocessie plaats. Daarnaast vinden er ook nog enkele eenvoudige bidprocessies plaats.

Mei Den Banholt
5

De Zuid-Limburgse mei-den

Volgens een oude religieuze traditie in dorpen als Meerssen, Valkenburg, Noorbeek en Banholt wordt jaarlijks een mei-den geplant, midden in het dorp. Wat betekent de mei-den? Wanneer inwoners deze voor het begin van de zomer planten, roepen ze vruchtbaarheid af over het vee en de akkers.

Typisch Limburgs

Ook buiten deze tradities kent Zuid-Limburg veel cultuur: van zoete lekkernijen tot de grote verscheidenheid aan dialecten.

Diverse Soorten Limburgse Vlaai Op Houten Planken In Bakkerij In Zuid Limburg

Echte Limburgse vlaai

Een oud gezegde in het Heuvelland luidt: ‘Feest in huis, vlaai op tafel!’ Groot feest of een begrafenis? Dan gaat de vlaai op tafel.

Lees verder
Close-up van een wandelaar met hoed en wandelstok in het Vijlenerbos

‘Enne?’ ‘Auch enne!’

Het Limburgs dialect klinkt voor buitenstaanders vaak als hocus pocus. Verdiep je in de dialecten en ontdek de talige wonderen die Limburg rijk is.

Lees verder
Het Sint Rosafestival op een zonnige dag met op de achtergrond de Michaelskerk

Genoeg te beleven!

In Zuid-Limburg is altijd genoeg te ontdekken op het gebied van Limburgse historie en cultuur. Check voor je bezoek de evenementenkalender.

Lees verder
André Rieu poseert op een bankje voor een groot raam met witte luiken

In gesprek met André Rieu

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg, gezien door de ogen van bekende en minder bekende locals. In dit interview vertelt André Rieu over de bourgondische Zuid-Limburgse levensstijl en de daarbij horende tradities. Lees je mee?

Lees verder

#typischzuidlimburg

Deel je favoriete Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!